2008. augusztus 7., csütörtök

Izomgörcsök




A görcs egy izom vagy izomcsoport hirtelen, rövid, rendszerint fájdalmas összehúzódása.

Görcsök gyakran előfordulnak egészséges emberekben, különösen kimerítő terhelés alatt vagy után. Középkorú és idős embereknél általában enyhe terhelés után vagy pihenés során is jelentkeznek. Olykor alvás közben alakul ki a lábizmok görcse. Rendszerint a lábszár és lábfejizmokat érinti a fájdalmas izomgörcs, mely a lábfejet és a lábujjakat lefelé görbíti.

Az izmok nem megfelelő vérellátása is okozhat görcsöket. Előfordulhatnak például étkezés után, amikor a vér áramlása inkább az emésztőrendszerbe irányul, mint az izmokba. Elektrolitok, pl. a kálium alacsony vérszintje Lásd még szintén kiválthat görcsöket. A káliumszintet bizonyos vízhajtók szedése vagy kiszáradás is csökkentheti.

A görcsök általában megelőzhetőek, ha kerülik a terhelést közvetlenül étkezés után és ha a terhelés vagy a lefekvés előtt az izmokat óvatosan megnyújtják. A nyújtással az izmok és az inak rugalmasabbá tehetők, így kisebb a valószínűsége a spontán összehúzódásoknak. A koffein (pl. kávé vagy csokoládé formájában) és a dohányzás kerülése szintén segíthet a görcsöket megelőzni. Az élénkítő szerek, így az efedrin vagy a pszeudoefedrin (sok, recept nélkül kapható orrcsepp alkotórésze) alkalmazása is kerülendő görcshajlam esetén. Terhelés után sok folyadék (különösen kálium tartalmú üdítők) fogyasztása szintén segíthet.

A legtöbb javasolt görcsoldó szer (így a kinin szulfát, a magnézium karbonát és a benzodiazepinek, pl. a diazepám is) nem bizonyult hatékonynak, és mellékhatásokkal jár. A kálciumpótlás jól tolerálható, de ez sem igazán hatékony. A mexiletin olykor segít, azonban sok mellékhatása van.

Nincsenek megjegyzések: