2008. augusztus 1., péntek

Ahimsa(nem ártás elve)


Az ahimsza az erőszaknélküliség és a nem ártás elve. Azt jelenti, hogy nem okozunk szenvedést másoknak semmilyen módon, nem sértjük meg mások életét. Az ahimsza alapelvét egész életünkön keresztül követnünk kell, ahogyan Mahatma Gandhi is tette.

Amikor ártunk valakinek, akár gondolatban, akár szavakkal vagy tettlegesen, azt himszának nevezik. Ha például valakirôl negatívat gondolunk, az már himsza. A másik lény felé irányuló harag és gyűlölet is vét az ahimsza ellen. Az ahimsza nem azt jelenti, hogy nem ütünk meg valakit, vagy szép szavakat mondunk neki, ha közben forr bennünk a méreg. Sokkal inkább az ártó szándéktól való megszabadulást, a harag, gyűlölet és pusztító indulatok levetkôzését jelenti. Az ahimszát pedig a saját indulataink megismerésével és ellenôrzésünk alá vonással valósíthatjuk meg, miközben a szeretet és megértés megtestesítôjére hangolódunk. Az soha nem vezet hosszú távú eredményre, ha azt hajtogatjuk magunknak, hogy mi nem gyűlölünk.

Tudni kell, hogy ne sértsük meg mások határait: ne ártsunk másoknak (ne korlátozzuk a szabadságát, ne befolyásoljuk, ne bonyolítsuk az életét, stb.). De azt is tudnunk kell, hogy a saját határainkat, önállóságunkat tartsuk meg, és nem kell a mások elvárásainak megfelelnünk. Ha valaki velünk szemben erőszakosan lép fel, semmibe veszi a mi érdekeinket, személyiségünket vagy károsítja vagyonunkat, akkor nem az automatikus visszahúzódás vezet eredményre.

Nincsenek megjegyzések: