2008. augusztus 28., csütörtök

Az izom

























Az izom az állati és emberi szervezetek egy szövetfélesége. Nyugalomban puha, ingerlés hatására összehúzódik, megnyúlik, illetve megfeszül. Mindegyikben az aktin és a miozin található meg, mint alkotórész. Mindegyik ingerlés hatására összehúzódik és hosszúkás alakú sejtekből álló rostokból épül fel.




Harántcsíkolt izom




A vázizomzatot alkotja. Akaratlagosan tudjuk irányítani. Nevét onnan kapta, hogy a benne lévő fehérjerostok (filamentumok) harántcsíkolt elrendeződést mutatnak. A harántcsíkolt izom rostjai gyors és erőteljes összehúzódásra képesek, de gyorsan fáradnak. A rostokat kötőszövet (perimysium) fogja össze köteggé, a kötegeket (fasciculusok) védelmet nyújtó kötőszövetes burok (epimysium) fogja körül. A rostszálak közti kötőszövet tartalmazza az ereket és az idegeket. A boltban amikor húst veszünk igaziból az izmot vesszük meg!




Simaizom




Csak az érfalakban és a belső szervek falában található, mint például a bélrendszerben és a húgyhólyagban. A rostok rövidek, orsó alakúak, lemezes elrendezésűek. A vegetatív idegrendszer irányítja. Nem fáradékony izomfajta. A kötőszövetben futnak az erek és az idegek. A simaizom szövettani egysége az egymagvú, vékony orsó alakú simaizomsejt(myocyta),amely hosszúsága az előfordulási helytől függ. Az elnyúlt sejt a közepén a legvastagabb, innen mindkét vége felé fokozatosan vékonyodik. A pálcika alakú sejtmag az orsó közepén helyezkedik el. A citoplazmát egyenletes(közepesen eosinphil)festődés jellemzi, harántcsíkolat nem figyelhető meg. A sejtmembrán alatt adhéziós plakk molekulák találhatók, amelyek feladata az aktinfilamentumok kötegeinek a sejtmembrán belső felszínéhez való horgonyzása. A membrán kis palackszerű betüremkedéseit caveolának nevezik, amelyet e membrán belső oldalán a kaveolin nevű fehérje fed be.




Szívizom




Szerkezete hasonló a harántcsíkolt izomhoz. A vegetatív idegrendszer működteti, rendelkezik saját ritmusszabályzóval. Nem fáradékony. A szívizom rendelkezik a harántcsíkolt és a sima izom jó tulajdonságaival, tehát nagy munkát is képes hosszan és hatásosan kifejteni. A szívizom egyik elváltozása a szívizomgörcs, amely az izom begörcsölését jelenti, amely gyakran halálos kimenetelű lehet.





Nincsenek megjegyzések: