2008. június 5., csütörtök


A Thai masszázs háttérhagyománya:

A ma ismert Thai masszázs több ezer éves múltra visszatekintő gyógyító eljárás. A keleti orvoslásban a masszázst teljesen egyenrangúnak tekintik a többi gyógyító eljárással, sőt a masszázst - néhány kivételtől eltekintve - minden betegség kezelésére alkalmasnak tartják.

A Thai masszázs gyökerei Indiába nyúlnak vissza, megalapítója Jivaka Kumar Bhacca, észak-indiai orvos, Buddha kortársa és barátja. A Thai masszázs szellemiségében így fellelhetők a buddhista hagyományok is. A buddhista "Négy szent tudatállapot", amelyben a thai masszőr dolgozik a következők:

  • Metta: a vágy, hogy másnak örömet okozzunk, és a képesség, hogy kedvességet mutassunk.
  • Karuna: együttérzés minden szenvedővel és vágy e szenvedés könnyítésére.
  • Mudita: az irigység elkerülése, örvendezés más szerencséje felett.
  • Upekha: embertársaink előítélet és kivételezés nélküli szemlélése.

A buddhizmus filozófiája és Jivaka Kumar Bhacca tanításai valószínűleg egyidőben érkezett Thaiföldre, ahol aztán évszázadokig pálmalevél iratokon őrizték a tudást. Az iratok nagy része azonban elpusztult, ami megmaradt belőle azt III. Ráma király, a Wat Pho buddhista kolostor, kőfalába vésette.

A technikák jellegét tekintve két fő iskola alakult ki, a lágyabb déli - vagy Wat Pho - stílus és a keményebb északi - vagy Chiang Mai - stílus.

Nincsenek megjegyzések: