2008. július 19., szombat

CSIKUNG


A csikung az életerő, a belső energia művelése. A hagyományos kínai gyógyászat legősibb eleme. Célja a test és lélek energiáinak harmonizálása az egészség megőrzése, a hosszabb élet, a szellemi fejlődés vagy nagyobb teljesítmény érdekében.

A csikung az ősi kínai kultúra egyik olyan kincse, amely nem vesztette el létjogosultságát a modern technikai fejlődés közepette. Sőt, még nagyobb szükség van rá, mint valaha. Segít megőrizni lelki egyensúlyunkat, megtalálnunk azokat a mélyebb értékeket, amelyek életünket teljessé teszik.

A csikung több ezer éves történelme során több ezer válfaja fejlődött ki. Vannak buddhista és taoista csikungok. Vannak olyanok, amelyek a harcművészetekhez kötődnek és a testet erőssé, az ütésekkel rúgásokkal szemben ellenállóvá teszik. Vannak gyógyító, orvosi gyakorlatok. Vannak statikusak és dinamikusak, meditatív jellegűek és fárasztó tornák. Ám mindben közös a test meridián-rendszerének, a jin-jang elvnek, valamint az öt elem tanának az ismerete és gyakorlati használata.


A csit fordítják levegőnek, légzésnek, fuvallatnak is. Ez igaz is, hiszen csi, levegő, légzés nélkül nincs élet, legalábbis emberi élet. De az a csi, amiről a legtöbb csikung beszél, ennél több. Azt az életerőt nevezik így, amely megtalálható mindenhol és mindenben, a földben, a levegőben, a vízben, a fák leveleiben. A születéskor kapott csit pazaroljuk el életünk során a negatív érzelmekkel, a helytelen életmóddal, a rossz táplálkozással. És ezt igyekszünk pótolni szellemi fejlődéssel, a megfelelő életvitellel, a lelki békével, a csikung különleges gyakorlataival.


A csi olyan, akár az elektromos áram. Láthatatlan (a legtöbb ember számára), mindössze a hatása érezhető. Harcművészeti bemutatókon mesterek hihetetlen produkciókra képesek a csi összegyűjtésével és irányításával. Mások gyógyítanak vele, vagy saját betegségeikkel veszik fel a harcot. A csikunggal komolyan foglalkozók általában kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, optimistábbak lesznek.


A csi és az egészség: A régi keleti felfogás szerint a betegségek oka többnyire az egyensúly megbomlása. A csatornákban valahol blokk alakul ki külső okok vagy belső feszültség, stressz eredményeként. A blokk eredménye pedig pangás az egyik oldalon, túl sok, elfolyni nem képes csi a másik oldalon. Betegséghez vezet a két princípium, a jin és jang egyensúlyának felborulása is. A csikung helyreállítja a megfelelő egyensúlyt, a meridiánok tisztításával a megfelelő energiaáramlást. Segít megszabadulni a rossz, beteg csitől, és helyébe tiszta, egészséges csivel töltjük fel magunkat.

Nincsenek megjegyzések: